Ač je řeč o březnu, v jedné restauraci se s Vánocemi nechtějí rozloučit. A těch dárečků pod stromečkem co si nadělili :).

V prvním jarním měsíci provedli výživáři v našem kraji celkem 82 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho ve 4 případech to bylo na základě podnětu ze strany veřejnosti. Bez závad bylo pouze 18 kontrol. Za zjištěné závady bylo uloženo 12 pokut ve výši 31.500 Kč, 10 x bylo řešeno domluvou. V jedné provozovně to bylo tak špatné, že musel být vydán zákaz činnosti, hygienici restauraci zavřeli na místě.
Rozložení kontrol je vidět v tabulce:

V rámci preventivního hygienického dozoru jsme se v březnu vyjadřovali k 25 projektovým dokumentacím, například se jednalo o kavárny nebo cukrárny s výrobou, občerstvení, prodejny, několik komunitních center, z toho 6x se nepodařilo napoprvé a dokumentace musí být doplněna nebo upravena. K zahájení činnosti jsme vydali taky 25 stanovisek, konečně bude například možnost občerstvení v odletové hale v Pardubicích a to hned na 3 místech, v nemocnici v Pardubicích byla dokončena část nové kuchyně, takže se nemusí vařit v náhradních prostorech, dále to byly různé prodejny, kavárny, kebaby, cukrárny.

S jakými závadami jsme se v březnu v terénu opět potkávali.

Skladování. Velice často nejsou hotové nebo rozpracované pokrmy nebo polotovary chráněny proti možné kontaminaci, nezakryté nádobky, pohromadě neslučitelné druhy, pokrmy nejsou značeny datem výroby ani spotřeby…


Často jsou spolu s potravinami uloženy i předměty nesouvisející s činností, nebo takové, které mohou být zdrojem kontaminace…

A to se týká i jednorázového nádobí – kelímky, tácky i brčka musí být taky skladovány v čistém prostředí…

Výrobky epidemiologicky rizikové musí být vystavovány při chladírenských teplotách…

A už vůbec nelze skladovat jakékoliv potraviny (tedy ani nápoje) v předsíni WC!

Takto špinavé přepravky na jablíčka nemají v restauraci co dělat…

…jakož ani štrůdly vlastní výroby by v restauraci neměly být překrývány takto zmateným systémem rozličných hadrů a utěrek, kdy nikdo nepozná, co je čistá nebo už použitá textilie…

Základem je, aby pro osobní a provozní hygienu byly vytvořeny odpovídající podmínky. Hladké stěny například, u pracovních ploch a v sanitárních zařízeních omyvatelné a dezinfikovatelné…

Přípravna pokrmů
WC personálu
WC hostů
WC hostů

Poměrně důležité také je, z jakých prostorů je prováděn úklid v kuchyni. A samotná čistota těchto prostorů a pomůcek na úklid.

Úklidová komora v restauraci
Také úklidová komora, zase v jiné restauraci…

Odbor HV a PBU dne 6. 4. 2023, foto KHS

Další výsledky kontrol ZDE.